9 Sektor Kerjaya Untuk Lepasan Diploma Kejururawatan

9 Sektor Kerjaya Untuk Lepasan Diploma Kejururawatan

Ramai lepasan SPM dan STPM yang tercari-cari bidang kerjaya yang sesuai dengan mereka apabila tamat sahaja belajar di sekolah. Jika anda salah seorang yang sedang dilema untuk memilih kerjaya, apa kata anda mempertimbangkan kerjaya jururawat sebagai pilihan pekerjaan anda?

Bidang perubatan telah berkembang dengan lebih luas di Malaysia. Ini telah mewujudkan banyak peluang kerjaya dalam bidang kejururawatan. Jururawat berperanan untuk memantau keadaan pesakit dari semasa ke semasa, mendokumenkan rekod kemajuan perawatan serta membuat tindakan sewajarnya dan melaporkan keadaan luar biasa kepada pihak yang bertanggungjawab.

 

Berikut merupakan 9 sektor pekerjaan untuk lepasan bidang kejururawatan. 

 

#Jururawat Onkologi
Onkologi merupakan bidang perubatan yang berkaitan dengan pesakit yang menghidapi penyakit kanser. Jururawat yang belajar khusus di bidang ini boleh memberikan rawatan kemoterapi, menasihati pesakit dan bekerja dengan doktor untuk mewujudkan pelan rawatan yang tepat bergantung kepada peringkat kanser.

# Jururawat OR
Jururawat yang berminat dalam bidang kejururawatan semasa pembedahan dikenali sebagai jururawat OR. Tugas mereka ialah membantu pakar bedah secara langsung dan tidak langsung semasa pembedahan. Mereka juga membantu menyediakan pesakit sebelum dan selepas pembedahan dan memeriksa peralatan yang akan digunakan dengan memastikan alatan tersebut telah di steril.

Selain itu, jururawat perlu dikhususkan sekali lagi untuk menjadi sebahagian daripada pasukan kerja memandangkan terdapat pelbagai jenis pembedahan yang dilakukan ke atas pesakit. Pesakit yang terlantar di dalam hospital bukan hanya yang menghidap penyakit semata-mata tetapi juga kerana kemalangan yang berlaku di kawasan kerja atau di jalan raya.

 

#Jururawat Otorinolaringologi
Tugas jururawat otorinolaringologi ialah untuk membantu pesakit yang mempunyai kecederaan leher atau kecederaan kepala. Anda perlu menjadi seorang jururawat pemastautin yangy mempunyai diploma atau mempunyai ijazah untuk mendapatkan pekerjaan ini. Individu-individu ini juga boleh mencari kerja di hospital, klinik dan juga agensi penjagaan rumah.

 

#Jururawat Pediatrik
Kanak-kanak juga tidak terkecuali dari jatuh sakit dan jururawat pediatrik yang akan bertugas untuk membantu mereka kembali sihat. Tetapi pediatrik juga mempunyai pengkhususan lain seperti onkologi dan hematologi sekiranya kanak-kanak itu pernah menghidapi sama ada kanser atau gangguan darah.

 

#Jururawat Perianesthesia
Anestesia perlu diberikan kepada pesakit sebelum pembedahan. Oleh itu, seorang jururawat yang pakar dalam perianesthesia diperlukan untuk membantu pesakit tidur dan perlahan-lahan membawa mereka kembali selepas pembedahan. Perbezaan antara anestesi adalah mereka akan menjadi orang yang menguruskan ubat bius. Jururawat hanya membantu pesakit untuk memastikan mereka selesa.

#Jururawat Pranatal
Bakal-bakal ibu juga memerlukan bantuan jururawat pranatal sebagai persediaan untuk menjadi seorang ibu. Jururawat ini perlu memberitahu mereka tentang segala kemungkinan terutama sekali jika ini merupakan anak pertama mereka dan juga memberikan nasihat kesihatan untuk mereka dan bayi.

 

#Jururawat Radiologi
Pencegahan kanser adalah sangat penting supaya ianya boleh dikesan dan dikeluarkan semasa peringkat awal. Untuk itu, beberapa ujian perlu dijalani dan mereka yang mengendalikan mesin ini dipanggil jururawat radiologi. Mereka adalah orang-orang yang mengendalikan x-ray, mamogram, ultra-sound, sonograms dan banyak lagi mesin lain.

 

#Jururawat Psikiatri
Pesakit juga mengalami gangguan kesihatan mental dan masalah lain. Selain daripada pakar psikiatri yang akan membantu, terdapat juga jururawat psikiatri. Individu-individu ini dilatih untuk mengendalikan pesakit yang mengalami ketagihan, keresahan, penderaan fizikal dan seksual, kemurungan dan gangguan personaliti.#Jururawat Pemulihan
Bidang kejururawatan yang hampir kepada jururawat Otorinolaringologi adalah jururawat pemulihan (rehabilitation nurse). Tugas mereka yang berada di dalam bidang ini adalah untuk bekerja dengan pesakit yang sama ada telah dimatikan buat sementara waktu atau selama-lamanya. Mereka membantu banyak pesakit menangani hakikat bahawa mereka kini mempunyai kecacatan dan satu-satunya cara untuk hidup adalah dengan bantuan kerusi roda, prostetik dan tongkat.Baca Juga : 13 Faedah dan Kelebihan Kerjaya Sebagai Seorang Jururawat


Akhir kata
Kerjaya dalam bidang kejururawatan membuka banyak peluang pekerjaan. Anda hanya perlu khusus dan memahirkan diri dalam sesuatu bahagian sahaja untuk membentuk sebahagian besar profesion anda.

Potensi bagi lepasan diploma kejururawatan untuk mendapat pekerjaan adalah sangat tinggi. Ini kerana jururawat merupakan tenaga kerja terbesar serta memainkan peranan penting dalam perkhidmatan kesihatan Negara.

Selain itu, tenaga kerja jururawat memerlukan pasukan professional yang dinamik dan responsif terhadap dasar kesihatan negara, keperluan peakit dan persekitaran yang sentiasa berubah.

Jom Semak : Senarai Kursus Berkaitan Kejururawatan Disini